top of page
Search

Ziedend en toch blij...

Updated: Sep 15, 2020

Zieden is een ander woord voor koken. Denk aan het gezegde "ziedend van woede". Niet veel mensen zullen bij dit gezegde nog de link met een zeepzieder leggen...

Zeepzieden is een oud ambacht waarbij iemand beroepsmatig zeep "kookt". Het is een proces waarbij plantaardige en/of dierlijke vetten (zoals reuzel, levertraan, hennepolie, raapolie ...) gebruikt werden. Deze vetten bestaan uit triglyceriden, esters, vetzuren en glycerinen. De vetten werden op een vuur gekookt in een grote koperen ketel. Daar werd een sterk loog aan toegevoegd. Dit loog verkreeg men vroeger uit pot-as (as van verbrande planten) die veel kaliumcarbonaat bevat. Het mengsel van vet en loog werd een waterige oplossing die door de zeepzieder werd gekookt. Door het koken en roeren ging het mengsel verzepen. Het mengsel dikte in en na enkele dagen afkoelen was er een zachte zeep ontstaan.


Zeep werd tot de Tweede Wereldoorlog als schoonmaakmiddel gebruikt, maar gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw is deze zeep bijna geheel verdrongen door synthetische schoonmaakmiddelen die andere ingrediënten als natriumdodecylsulfaat (ook wel natriumlaurylsulfaat genoemd) bevatten. Dit is een goedkoop ingrediënt en een zeer sterke ontvetter. Op een ingrediëntenlijst wordt het vaak als SLS of SLES aangeduid.


Later meer over deze stof en waarom je deze beter in je huidverzorgingsproducten en reinigingsproducten kunt vermijden!











73 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page