top of page
Search

Zachte hygiëne in harde tijden

In de huidige tijd met Corona krijgen we van onze minister president bij elke persconferentie het advies om onze handen "stuk te blijven wassen". Hij benadrukt daarbij dus het feit dat handen wassen één van de pijlers is om verspreiding van virussen tegen te gaan.

De blije zieder onderschrijft dit vanzelfsprekend, maar wil hier aan toe voegen dat veelvuldig handen wassen niet perse schrale handen hoeft te geven en dus toch zacht kan zijn. Bij het maken van ambachtelijke zeep wordt de glycerine die van nature in de oliën aanwezig is, namelijk niet verwijderd. Glycerine geeft zeep verzorgende eigenschappen en maakt de zeep hydraterend.


Bij de industriële productie van zeep wordt de glycerine tijdens de productie meestal wel verwijderd. Deze glycerine wordt dan vervolgens apart verkocht als grondstof voor onder meer vocht-inbrengende crèmes. Dus die zeep verwijdert de natuurlijke vetlaag van de huid waarna je crème moet gebruiken om dit weer aan te vullen.

Maar.... "wat je niet verwijdert, hoef je ook niet aan te vullen"....


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft goede voorlichting over handen wassen en informatie over zeep. Het RIVM geeft aan dat een blokzeep qua hygiëne even goed werkt als zeep uit een pompje, maar dat een pompje misschien praktischer kan zijn in openbare ruimtes. Voor thuis kan zowel een pompje met vloeibare zeep als een blokzeep gebruikt worden.

Leg een blokzeep na gebruik wel zo weg dat deze kan uitlekken en opdrogen!



81 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page